Het Haarlemse bedrijf Unfold zit op een groot industrieterrein in een ruim industrieel pand. Niet speciaal zou je denken, de meeste productiebedrijven zien er zo uit. Het bijzondere is dat Unfold heel veel zware productieprinters en afwerkapparatuur heeft en weinig mensen om ze te bedienen, de eigenaar René Spanger, doet heel veel zelf.
Onlangs investeerde hij in een slag groter. De 3 meter 20 brede printer van Mimaki met UV-droging. De UJV55-320 is een zware machine. Nodig om de steeds groeiende printvraag bij Unfold aan te kunnen.
Thuis
Spanger is 15 jaar geleden begonnen als evenementenorganisator. Hij ontwierp posters en flyers voor evenementen en van daaruit kwam de vraag van anderen naar ontwerpwerk. Spanger heeft ontwerpen zichzelf geleerd met ondersteuning van Google, zoals hij dat zelf aangeeft. “Voor je het weet ben je handelaar in drukwerk. Het werd zo veel werk dat ik zelf maar een snijplotter gekocht heb. Die stond toen bij mij thuis in een kamer van 15 vierkante meter. Daarna is het een beetje uit de hand gelopen,” zegt hij lachend, “er kwamen steeds meer machines bij”.
Meer ruimte
Met meer printers had Spanger steeds meer ruimte nodig, van 150 naar 800 naar 1250 vierkante meter. Dat terwijl de personeelsomvang gelijk bleef: René Spanger met wat hulptroepen om zich heen. Order intake, order voorbereiding, prepress, printen, nabewerken, verpakken en verzenden, de meeste bedrijven hebben tenminste een persoon op elke afdeling, maar niet bij Unfold, hier doet de automatisering heel veel werk. Het ontwerpen doet Spanger inmiddels niet meer. Hij legt de focus volledig op de productie.
Automatisering
Volgens André Geuke van leverancier Igepa is Unfold een atypisch bedrijf. “René heeft grote stappen in automatisering gemaakt. Hij heeft heel veel tijd gestoken in het inrichten van een goed systeem en dan krijg een situatie dat vijf printers volledig door één iemand bediend kunnen worden.” Ondertussen is Spanger wel in gesprek met diverse mensen die hem kunnen ondersteunen.
Printservice
Geuke: “Daar komt bij dat het bedrijf in feite alleen printservice (printen, plotten en frezen) biedt. Unfold werkt voor derde partijen en dat zijn grafische- en signbedrijven die het print werk uitbesteden aan deze gespecialiseerde printfabriek.” Ook bedrijven die via het internet verkopen leggen de productie vaak bij Unfold neer. Reclame maken doet het bedrijf niet. De website is hun adrespagina. Het werk komt via de resellers binnen en die leveren printklare bestanden aan.
Combinaties
De workflow software van Esko combineert slim de bestanden en zet de machines vol. De vier Mimaki printers draaien continu. “Neem als voorbeeld de orders die binnenkomen voor plaatmateriaal van allerlei verschillende formaten. Ik gooi het in het mapje Forex en de software combineert de orders dusdanig op de platen dat ze vol zitten en stuurt de printbestanden naar de printer en snijbestanden naar de snijmachine”, zegt Spanger.
Binnen het bedrijf zijn wel verschillende werkplekken ingericht. De order komt binnen in de orderverwerking waar René de orders accepteert en ze in het workflowproces van de printfabriek zet. Bij de Mimaki printers pakt hij de orders weer op, legt het materiaal in, geeft een printopdracht, snijdt het printproduct af. Daarna gaat hij naar de snijmachine, scant daar de order in en de snijmachine doet de rest. Vervolgens oprollen en in een koker steken, label erop en klaar leggen voor de verzender. Het verzendbedrijf haalt zelf de pakketten uit het vak en neemt het mee. Aan de hand van de orders levert Igepa dagelijks de materialen die nodig zijn om de printopdrachten uit te voeren.
Langdurige relatie
De relatie met Mimaki loopt al heel wat jaren. Het begon met de eerste snijplotter die Unfold kocht. Het was vijftien jaar geleden één van de eerste machines die kon snijden en printen in één machine. “Ik heb indertijd mijn leverancier van snijfolies gevraagd of ze een printer konden leveren. Dat werd in tweede instantie een Mimaki. Daarna bleef het gewoon goed voelen,” zegt Spanger. “Ik ben tevreden over de printers van Mimaki en met de uitbreiding van de capaciteit zijn we het merk trouw gebleven. Die eerste machine staat er overigens nog steeds”.
Groei
De nieuwe printer, de Mimaki UJV55-320, werd geleverd door Igepa en is een uitbreiding in printbreedte. De machine vervangt een smallere printer van het 2,60 meter formaat. Het is nog niet zo heel lang dat Mimaki ook printers levert met een 3,20 meter printbreedte. Sinds een paar maanden draait de printer. Vanaf het begin naar volle tevredenheid. “De printer kwam net op tijd om de stijgende printvraag in te vullen. Ondertussen zijn we in Haarlem de grootste op dit gebied. Maar ik denk dat we nog wel verder kunnen groeien,” besluit René Spanger.
Sorry, the comment form is closed at this time.