Een symposium over lean manufacturing, door Xerox georganiseerd en gehouden bij de onlangs geopende nieuwe vestiging van Gigaprint, trok onverwachts veel bezoekers. Maar liefst 125 managers van grafische bedrijven kwamen een kijkje nemen in de keuken van Henk Wijmans, de oprichter en CEO van Gigaprint.
Grafisch entrepreneur Wijmans verkocht zijn bedrijf in 2008 net voor de crisis en kocht het eind vorig jaar weer terug van de curator na het faillissement van Adel Media om vervolgens in een nieuw pand in Almere een printfabriek neer te zetten dat begin mei zijn deuren opende. Wijmans: “ in negen maanden tijd hebben we het bedrijf weer zo winstgevend gemaakt als dat het was voor de crisis.”
Waarde toevoegen
Het pand in Almere is zo opgezet om een optimale logistiek te creëren en zo efficiënt mogelijk te werken. “Het gaat om waarde creëren bij de klant en zijn proces te inventariseren. Daarom is het belangrijk om zelf als ondernemer de verkoop te doen. Je moet besluiten bij de klant kunnen nemen. Probeer de hele keten bij een klant in te vullen,” zegt Wijmans. Hij lardeert het met een voorbeeld uit de praktijk. “Bij de LOI hebben we het hele drukwerk inkoopproces geautomatiseerd. Daardoor besparen we bij die klant een aantal werkplekken. Het programmeren doen we gratis voor de klant en we verdienen dat terug in de efficiency van de orderverwerking.” Gigaprint doet het hele grafische proces in huis inclusief alle denkbare vormen van nabewerking. Volgens Wijmans is met het zelf doen van de nabewerking voor grafische bedrijven nog geld te verdienen, zeker met een slim ingericht proces.
Geen fouten
Het belangrijkste in de keten is dat er zo min mogelijk afval is, zegt Wijmans. “Als je één boek verkeerd maakt moet je er tien verkopen om het weer terug te verdienen.” Binnen het Almerense printbedrijf wordt het proces gevisualiseerd en worden alle medewerkers erbij betrokken. Het hart van het systeem bij Gigaprint is het eigen ontwikkelde workflow automatiseringssysteem Docutraffic. Door te meten en te sturen kan het bedrijf de foutkans tot een minimum beperken. Het bedrijf zoekt klanten die een repeterend proces hebben zodat de automatisering zijn werk kan doen. Er zijn volgens Wijmans plannen Docutraffic als een apart product op de markt te brengen.
Parallelle processen
“Een van de belangrijkste dingen in het productieproces is getraind en ervaren personeel, daar moet je dus niet op bezuinigen” stelt Wijmans.
“Goede afspraken met leveranciers is van essentieel belang. Dat geld voor de papierleverancier die dagelijks levert maar zeker niet in de laatste plaats voor de printerleverancier. Wij hebben een hybride printerpark van hoge kwaliteit staan en daarom hebben wij voor Xerox gekozen. Daarbij is het van essentieel belang dat de processen parallel zijn zodat het afwerken start zodra het eerste boek geprint is en niet eerst alles printen om vervolgens aan de afwerking te beginnen. Dat zijn ingrijpende keuzes in het proces. Uiteindelijk kunnen wij met twee operators op acht digitale persen werken. Ik ben er zeker van dat dit uniek in Europa is. Je zult met je team en met de klanten je proces optimaal moeten inrichten en als het een keer staat heb je er geen omkijken meer naar.”
Lean productie
Expert op het gebied van lean productie is Robert Odink van Cornerstone Management Consultancy. Hij stelt dat de essentie van lean produceren is alles uit het proces te schrappen dat geen waarde toevoegt. Doe alleen dat waar de klant voor betaald. “Het verschil tussen winst en verlies bij een productiebedrijf vindt plaats op de werkvloer,” zo geeft hij aan. Gemiddeld geeft een productiebedrijf tussen de 6 a 15 procent uit aan het corrigeren van fouten en maar 0,1 a 2 procent aan het voorkomen ervan. “Met lean maak je winst door het verlies eruit te snijden,” zo besluit hij.
Verbeter de slechte dagen
Het Dienstencentrum begeleid bedrijven die hun proces willen optimaliseren. Tobias op den Brouw en Remco Glashouwer leggen uit hoe ze dat doen. Met lean produceren zij dertig tot veertig procent snellere doorlooptijden. “In slechte tijden wordt vaak het middle management weggesaneerd,” zegt Op den Brouw. “Er komt meer verantwoordelijkheid op de werkvloer. Daar is niets mis mee maar als het ten koste gaat van de efficiency op de werkvloer dan schiet de bezuiniging zijn doel voorbij. “Volgens Tobias is het succes in verandermanagement gelegen in de combinatie van succes en acceptatie. Verbeter de slechte dagen en zorg dat er minder tijd aan overleg besteed wordt zo geeft Remco aan met de praktische suggestie om het staand vergaderen bij een planbord in te voeren.
Slimme software
Norbert Wassink laat zien wat Xerox kan betekenen bij het inrichten van efficiënte processen. Software als XMPie StoreFlow voor Web-to-Print en Freeflow Core nemen daarbij een belangrijke positie in, waarbij FreeFlow Core volledig geïntegreerd kan worden met StoreFlow. Beide oplossingen werken volgens het Xerox ‘Automate & Simplify’ concept. Hij laat zien aan de hand van een project rond Alpe d”Huzes hoe een krant digitaal gepubliceerd wordt als pdf zodat hij naderhand geprint kan worden. De dagkrant werd gemaakt door leerlingen van het grafisch lyceum Utrecht in samenwerking met Buro Toob.
SMS-alert
Een glunderende Henk Wijmans riep tot besluit de aanwezige collega’s op samen te werken in een aantal projecten. Hij liet zien dat er diverse white label mogelijkheden zijn en toonde een bijzonder initiatief. Door middel van een sms-alert kunnen partijen die dat willen een berichtje krijgen over de beschikbare printcapaciteit bij Gigaprint en de dagprijs voor verschillende volumes.
Sorry, the comment form is closed at this time.