Reijnders Graveer en Lasertechniek in Gorinchem heeft gekozen voor grootformaat printen op een industriële manier. Reijnders verwerkt grote hoeveelheden kunststoffen, waaronder acrylaat. Printen op deze materialen is niet altijd even gemakkelijk. Na contact op de Grafische Vakbeurs in 2015 koos het bedrijf voor dit werk voor een Agfa vlakbedprinter met uv droging, de Anapurna M2540i FB.
Productie
Reijnders in Gorinchem is een echt productiebedrijf. In de grote hal staat het vol met machines die alle mogelijke materialen snijden of graveren. In aparte ruimtes worden messing plaatjes gegraveerd die gebruikt worden in schepen.
Naamplaatjes
Oprichter Bert Reijnders is met industrieel graveren begonnen. Voor zijn toenmalige werkgever, scheepswerf Damen, ging hij naamplaatjes graveren en nu bijna dertig jaar verder is het maken van die naamplaatjes voor dezelfde Gorinchemse scheepswerf nog steeds een belangrijke activiteit. Reijnders was in die tijd een pionier in het computergestuurd graveren. Gaandeweg ging het bedrijf steeds meer materialen snijden en bewerken. Door de fusie met het bedrijf van Marco de Groot werd het bewerken van kunststoffen aan de fabricage toegevoegd.
Nooit direct
Nu werken er drieëntwintig man die freesmachines en lasersnijmachines bedienen. Reijnders: “het is u vraagt en wij draaien. Als een klant met een goed plan komt dan zijn wij ook bereid om te investeren”. Er worden zowel halffabricaten als compleet gemonteerde producten gefabriceerd. Zo maakt het bedrijf onder licentie een lijn ergonomische producten voor de kantooromgeving. “We leveren altijd via dealers, nooit direct naar de markt. Wij zijn goed in produceren en daar houden we ons bij.”
Sign
Eén van de markten waarvoor Reijnders produceert is de sign markt. Lasergesneden letters en logo’s, bedrukte of gegraveerde panelen verlaten de fabriek richting de sign en buitenreclame industrie. Naast uv printen wordt er ook gesublimeerd. Dat was de reden om met een stand op de Grafische Vakbeurs en Vakbeurs Sign in Gorinchem in 2015 te staan. Bij de laadpaal van de Evenementenhal had Bert Reijnders een toevallige ontmoeting met collega standhouder Pedro Overmeer van Agfa Graphics. Al snel bezochten ze elkaar op de stand en was het contact gelegd. Marco de Groot: “We waren aan een nieuwe machine toe voor het direct printen op acrylaat die onze oude uv printer moest vervangen. We kregen een aanvraag voor een groot aantal vierkante meters, dus we moesten op zoek. We hebben alle leveranciers vergeleken en uiteindelijk is de keuze gevallen op de Agfa Anapurna M2540i FB, een zes kleuren met wit, hoge snelheid vlakbedprinter met uv droging.”
Pedro Overmeer: “Het is echt zo dat we door die beurs tot elkaar gekomen zijn en ja dan helpt het dat je allebei in een elektrische auto rijdt en elkaar bij de laadpaal tegenkomt.”
Productieproces
Voor Reijnders was de voornaamste overweging dat de printer in het productieproces moest passen. De Groot: “De machine herkent de nulpositie. Vanuit diezelfde positie doen we alle nabewerkingen. Voor ons scheelt het veel tijd als je maar één keer in hoeft te stellen en met deze machine kan dat.” Het tweede argument om voor de Agfa printer te kiezen was het licht cyaan en licht magenta dat de machine print. “Andere leveranciers hebben dat niet, die vangen dat op met software. Maar als je de prints naast elkaar legt dan zie je wel degelijk dat de afdruk van de Anapurna veel beter is. Daarnaast hadden we een gevoel dat we met Agfa een partij in huis kregen waar je op kunt bouwen en dat is voor ons ook heel belangrijk.”
Materialenkennis
“De printer bevalt buitengewoon,” zegt Marco de Groot, “het is niet eenvoudig wat we doen.” Overmeer: “dit is heel specialistisch wat hier gebeurt. Bij een printbedrijf weet je wat er op de machine komt maar hier heb je met materialen te maken waar je veel meer de diepte in moet. Dit is een echte industriële toepassing. Acrylaat wordt wel gebruikt in de Sign industrie maar zoals ze hier direct op het materiaal printen zonder primers of andere voorbehandeling dat vereist heel veel kennis van het materiaal en dat hebben ze hier in huis”. Het is een zoektocht naar het juiste acrylaat. Marco de Groot: “Al die leveranciers hebben een uniek recept. Het één is beter te buigen en het andere is beter te lasersnijden. Al die recepten hebben invloed op de hechting. Bij ons komen er veel soorten voorbij en dan zoek je de beste en die hebben we gevonden.” Agfa kwam op hetzelfde moment met een nieuwe inkt uit die zich uitstekend gedroeg op de geteste materialen, wat de match compleet maakte. Het acrylaat dat Reijnders gebruikt is gerecycled. Het bedrijf werkt met een Israëlisch bedrijf die de gebruikte kunststoffen weer omzet in origineel basismateriaal.
Nieuwe markten
De Anapurna M2540i FB bij Reijnders print voor alle mogelijk projecten; zo worden letters eerst geprint en daarna contour laser gesneden. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe markten en doet nu testen met het direct printen van een lenticulair. Marco de Groot: ”We zijn nu zo ver dat we probleemloos kunnen produceren voor een opdrachtgever die er een grote markt in ziet. Printen op aluminium en rubber of neopreen zijn volgende stappen die het bedrijf zet. Om hun wederverkopers te wijzen waarop te printen is, heeft Reijnders een uniek materialen boek samengesteld waarmee bedrijven de verschillende materialen met printvoorbeelden aan hun klanten kunnen laten zien.
Het zoeken naar nieuwe wegen doen Reijnders en Agfa samen. Kennis delen over de materialen die op de Anapurna te printen zijn is daarvan een belangrijk onderdeel.
Sorry, the comment form is closed at this time.